Blote mannen op leeftijd

Deze week zag ik op Facebook iets langskomen waar ik eerst blij van werd, maar later pissig. Ken je dat?

Het ging om een overzicht van mannelijke modellen op leeftijd die er ondanks dat, toch nog zeer appetijtelijk uitzagen. Sterker nog, dát ze de vijfenveertig voorbij waren, was juist hun voordeel: rimpels, een grijze baard, geen of grijs haar...het maakte hen juist extra aantrekkelijk. Daar bovenop kwam dan een gespierd lijf (het ging wel om modellen, weet je nog) en fijne kleding en hopla...ik heb even lekker zitten zwijmelen! Karaktervolle koppen (eentje was er zelfs in de tachtig), een lijf dat uitstraalt dat ze je kunnen beschermen, en details als gekke brillen of tattoeages die duidelijk maken dat ze hun eigen stijl hebben en zich durven te onderscheiden. Eerlijk? Zo zie ik ze graag, en ik zal niet de enige zijn.

 

Later vroeg ik me af: bestaat er ook zo'n overzicht van vrouwelijke modellen? Zijn er überhaupt modellen die na hun veertigste nog fatsoenlijk werk hebben in die branche? En als ik het breder trek, kijken we wel hetzelfde naar mannen en vrouwen op leeftijd- ook al zijn het modellen? Dáár zat mijn irritatie, merkte ik. Want nee, we kijken niet hetzelfde. Even gechargeerd: mannen drogen mooi op naarmate ze ouder worden, vrouwen drogen alleen maar uit. Dat is geen nieuwe constatering, maar wel een rake. En een hardnekkige.

 

Als we kijken, oordelen we ook. Onbewust, zeker niet altijd negatief, maar wel constant. Het is inschatten met wie je te maken hebt, voor zover je dat kunt aflezen aan de buitenkant. Oneerlijk en fascinerend tegelijk, wat mij betreft. Ons brein verwerkt alle informatie die op ons afkomt supersnel en dat is geweldig.

Verder kijken dan die buitenkant en eerste indruk, gaat alleen als je in gesprek raakt met de ander. Dan blijken de stereotypen meestal niet waar en stel je je indruk bij. In dat opzicht levert Ari Seth Cohen daar een prachtige bijdrage aan: als fotograaf verbaasde het hem dat er zo weinig ouderen in de media te zien waren, dus richt hij zich met blog en boek "Advanced Style" op het zichtbaar maken van juist die groep. Zijn werk laat markante figuren zien, die hun eigen stijl hebben (vergeet mainstream!) en zich niet laten tegenhouden om van het leven te genieten. Daar zie je geen muizige, onopvallende of broze dametjes, maar vrouwen die het leven vieren! Het plezier spat er vanaf, en dat is gaaf om te zien. Inspirerend ook- zo wil ik later ook wel over straat durven. Check zijn Instagram, dan zie je wat ik bedoel.

 

Dat de maatschappij oudere vrouwen anders bekijkt dan oudere mannen, tja- dat zal nog wel even zo blijven. Ook zonder te Googelen weet ik dat er zát 50-plus modellen zijn die niet onderdoen voor hun jongere collega's. We hebben elke dag de keus om zelf te bepalen hoe we met die twee maten willen omgaan en hoe we daar zelf een verandering in kunnen maken. Want we willen elke groep vertegenwoordigt zien. Op straat, in de bladen, online, op ons werk.Colleen Heidemann, Evon, Iris Apfel, Yazemeenah Rossi, of wat dichterbij: je eigen oma of buurvrouw- rolmodellen helpen daarbij. En zijn er gelukkig in overvloed.

 

Aan die mooie boodschap werd ik herinnerd door dat overzichtje op Facebook. Dus dankjewel, fijne blote oudere man!

Reactie schrijven

Commentaren: 0