Hoe bloot wil jij het?

 Een ontwikkeling die ik met veel interesse volg, is die van de modest fashion. Er zijn verschillende termen voor, net als dat er geen strikte regels zijn. Globaal gaat het erom dat je kleding draagt die een losse pasvorm heeft, wat langer is en simpelweg meer huid bedekt. 

 

Dat betekent niet dat je meteen voor een burka kiest, die redenatie is te simpel. De wereld is gelukkig genuanceerder dan dat. Modest fashion komt inderdaad veel voor onder moslima's over de hele wereld, maar ook bepaalde Joodse en Christelijke vrouwen kiezen ervoor. En ook zonder religieuze achtergrond kun je simpelweg van bedekkende kleding houden. Onbewust heb je vast al wel een modest item in je kledingkast hangen!


Het is relatief makkelijk in een reguliere modecollectie op te nemen, want een maxirok, top met hoge halslijn en een oversized tuniek zijn al voorbeelden van modest fashion, die je nu gewoon in de winkels ziet. Deze items bewijzen dat modest niet gelijkstaat aan truttig, ouderwets of vormloos.

Het is juist modern, fashionable, mainstream en trendy. Via Instagram verdiend de Nederlandse Ruba Zai ( te volgen via @hijabhills) er bijvoorbeeld een prima inkomen mee. Ze heeft 1,1 miljoen volgers. Ik bedoel maar. 

 

Als DressCoach fascineert mij dit enorm. Het is namelijk niet een 'strijd' tussen wel of niet bloot, wel of niet bedekt - het is een prachtig voorbeeld van de keuzes die vrouwen tegenwoordig maken en kúnnen maken. Het is een uitbreiding van onze opties.

 

Het verlevendigt het mondiale straatbeeld ook ontzettend. We zien andere silhouetten, andere combinaties, meer diversiteit. Ik kan echt genieten van de vloeiende beweeglijkheid van een luchtige maxirok met een stoer oversized denimjasje. Oh en nog een voordeel: het zit ontzettend comfortabel. Geen strakke jeans die in je darmen snijdt, geen getailleerde blouse waar je borsten maar net inpassen, geen corrigerend ondergoed om dat kokerjurkje tot zijn recht te laten komen, geen legging met afschuwelijke camel toe ...

 

Ik ben bij lange na geen ervaringsdeskundige maar ik ben wel een groot fan van kleding waar je niet de hele dag mee bezig bent. Die niet in de weg zit. Waar je je niet door beperkt voelt. Je hebt een leven te leven, toch? 

 

En nu ben ik benieuwd, wat is jouw meest modest item in je kast?