Hoe bloot wil jij het?

 Een ontwikkeling die ik met veel interesse volg, is die van de modest fashion. Er zijn verschillende termen voor, net als dat er geen strikte regels zijn. Globaal gaat het erom dat je kleding draagt die een losse pasvorm heeft, wat langer is en simpelweg meer huid bedekt. 

 

Dat betekent niet dat je meteen voor een burka kiest, die redenatie is te simpel. De wereld is gelukkig genuanceerder dan dat. Modest fashion komt inderdaad veel voor onder moslima's over de hele wereld, maar ook bepaalde Joodse en Christelijke vrouwen kiezen ervoor. En ook zonder religieuze achtergrond kun je simpelweg van bedekkende kleding houden. Onbewust heb je vast al wel een modest item in je kledingkast hangen!


Het is relatief makkelijk in een reguliere modecollectie op te nemen, want een maxirok, top met hoge halslijn en een oversized tuniek zijn al voorbeelden van modest fashion, die je nu gewoon in de winkels ziet. Deze items bewijzen dat modest niet gelijkstaat aan truttig, ouderwets of vormloos.

Het is juist modern, fashionable, mainstream en trendy. Via Instagram verdiend de Nederlandse Ruba Zai ( te volgen via @hijabhills) er bijvoorbeeld een prima inkomen mee. Ze heeft 1,1 miljoen volgers. Ik bedoel maar. 

 

Als DressCoach fascineert mij dit enorm. Het is namelijk niet een 'strijd' tussen wel of niet bloot, wel of niet bedekt - het is een prachtig voorbeeld van de keuzes die vrouwen tegenwoordig maken en kúnnen maken. Het is een uitbreiding van onze opties.

 

Het verlevendigt het mondiale straatbeeld ook ontzettend. We zien andere silhouetten, andere combinaties, meer diversiteit. Ik kan echt genieten van de vloeiende beweeglijkheid van een luchtige maxirok met een stoer oversized denimjasje. Oh en nog een voordeel: het zit ontzettend comfortabel. Geen strakke jeans die in je darmen snijdt, geen getailleerde blouse waar je borsten maar net inpassen, geen corrigerend ondergoed om dat kokerjurkje tot zijn recht te laten komen, geen legging met afschuwelijke camel toe ...

 

Ik ben bij lange na geen ervaringsdeskundige maar ik ben wel een groot fan van kleding waar je niet de hele dag mee bezig bent. Die niet in de weg zit. Waar je je niet door beperkt voelt. Je hebt een leven te leven, toch? 

 

En nu ben ik benieuwd, wat is jouw meest modest item in je kast?

 

meer lezen

Blote mannen op leeftijd

Deze week zag ik op Facebook iets langskomen waar ik eerst blij van werd, maar later pissig. Ken je dat?

Het ging om een overzicht van mannelijke modellen op leeftijd die er ondanks dat, toch nog zeer appetijtelijk uitzagen. Sterker nog, dát ze de vijfenveertig voorbij waren, was juist hun voordeel: rimpels, een grijze baard, geen of grijs haar...het maakte hen juist extra aantrekkelijk. Daar bovenop kwam dan een gespierd lijf (het ging wel om modellen, weet je nog) en fijne kleding en hopla...ik heb even lekker zitten zwijmelen! Karaktervolle koppen (eentje was er zelfs in de tachtig), een lijf dat uitstraalt dat ze je kunnen beschermen, en details als gekke brillen of tattoeages die duidelijk maken dat ze hun eigen stijl hebben en zich durven te onderscheiden. Eerlijk? Zo zie ik ze graag, en ik zal niet de enige zijn.

 

Later vroeg ik me af: bestaat er ook zo'n overzicht van vrouwelijke modellen? Zijn er überhaupt modellen die na hun veertigste nog fatsoenlijk werk hebben in die branche? En als ik het breder trek, kijken we wel hetzelfde naar mannen en vrouwen op leeftijd- ook al zijn het modellen? Dáár zat mijn irritatie, merkte ik. Want nee, we kijken niet hetzelfde. Even gechargeerd: mannen drogen mooi op naarmate ze ouder worden, vrouwen drogen alleen maar uit. Dat is geen nieuwe constatering, maar wel een rake. En een hardnekkige.

 

Als we kijken, oordelen we ook. Onbewust, zeker niet altijd negatief, maar wel constant. Het is inschatten met wie je te maken hebt, voor zover je dat kunt aflezen aan de buitenkant. Oneerlijk en fascinerend tegelijk, wat mij betreft. Ons brein verwerkt alle informatie die op ons afkomt supersnel en dat is geweldig.

Verder kijken dan die buitenkant en eerste indruk, gaat alleen als je in gesprek raakt met de ander. Dan blijken de stereotypen meestal niet waar en stel je je indruk bij. In dat opzicht levert Ari Seth Cohen daar een prachtige bijdrage aan: als fotograaf verbaasde het hem dat er zo weinig ouderen in de media te zien waren, dus richt hij zich met blog en boek "Advanced Style" op het zichtbaar maken van juist die groep. Zijn werk laat markante figuren zien, die hun eigen stijl hebben (vergeet mainstream!) en zich niet laten tegenhouden om van het leven te genieten. Daar zie je geen muizige, onopvallende of broze dametjes, maar vrouwen die het leven vieren! Het plezier spat er vanaf, en dat is gaaf om te zien. Inspirerend ook- zo wil ik later ook wel over straat durven. Check zijn Instagram, dan zie je wat ik bedoel.

 

Dat de maatschappij oudere vrouwen anders bekijkt dan oudere mannen, tja- dat zal nog wel even zo blijven. Ook zonder te Googelen weet ik dat er zát 50-plus modellen zijn die niet onderdoen voor hun jongere collega's. We hebben elke dag de keus om zelf te bepalen hoe we met die twee maten willen omgaan en hoe we daar zelf een verandering in kunnen maken. Want we willen elke groep vertegenwoordigt zien. Op straat, in de bladen, online, op ons werk.Colleen Heidemann, Evon, Iris Apfel, Yazemeenah Rossi, of wat dichterbij: je eigen oma of buurvrouw- rolmodellen helpen daarbij. En zijn er gelukkig in overvloed.

 

Aan die mooie boodschap werd ik herinnerd door dat overzichtje op Facebook. Dus dankjewel, fijne blote oudere man!

0 Berichten

10 tips voor minder stress in het pashokje

 

Ook zo'n enorme hekel aan dat bloedhete, vieze, te kleine en slecht verlichte pashokje?

 

Wat mij betreft zijn ze het meest onderschatte onderdeel van de gemiddelde winkel en vaak ziet het magazijn er beter uit. Ik kom er dus niet graag, kan ik je zeggen. Ze zitten zeg maar in de categorie 'noodzakelijk kwaad'. Hoe maak je die nou zo aangenaam mogelijk? Hieronder wat tips, waarna ik graag van jou hoor waar ze wél hebben begrepen hoe het hoort!

 

 

 

 

1) Bepaal vooraf waar je voor gaat winkelen en wijk daar niet van af. Voordeel? Je bespaart massa's tijd, je voorkomt een aanslag op je banksaldo en je laat je niet afleiden. Klinkt bekend hé? Precies, mannen doen dit ook zo. Best een goeie;-)

 

2) Wees mild voor jezelf. Oordeel jij ook altijd veel harder over jezelf dan over anderen? Doe eens lief tegen je spiegelbeeld en zeg tegen jezelf wat je tegen een ander zou zeggen. Echt, het scheelt je hópen energie, gepieker en gejammer over al die dingen die volgens jou niet perfect aan je zijn. Voordeel?  Je gaat inzien dat je al perfect bént, precies goed en helemaal uniek.  

3)Durf te consuminderen. Niet alle trends móet je volgen en je mag ook wel eens een sale overslaan. Wat dacht je ervan te sparen voor een duurder item van goede kwaliteit ipv mee te rennen in de fast fashion tredmolen? Organiseer een ruilfeestje met vriendinnen voor nieuwe kleren zonder een cent uit te geven. Voordeel?  Je bent écht niet hoeveel je bezit.

 

4) Bedenk 3 kernwoorden die jouw hoofdstijl beschrijven. Dit helpt je te bepalen of het item dat je wil kopen bij jou past.  Meestal heb je 1 hoofdstijl ( bijv. casual) en maak je af en toe uitstapjes naar een andere stijl ( bijv. vrouwelijk). Voordeel? Zo ontwikkel je een consequente garderobe die onderling goed matcht. 

 

5) Behandel kleding zoals jijzelf zou willen worden behandeld. Smijt niks achteloos op de grond, gebruik de hangers, houd alles schoon en heel, laat niks slingeren, steel niks uit de winkel waar je bent en wat je niet koopt hang je terug of geef je vriendelijk aan het personeel terug. Wees liefde. Voordeel? Je aandacht voor spullen vertaalt zich in aandacht voor mensen. 

 

6) Weet wat je uit wil stralen. Los van budget, maat of lichaamsvorm, je kleding straalt wat uit, vertelt een verhaal. En dat zit 'm in details als kleur, materiaal, pasvorm en print. Een jurkje van roze tricot straalt iets heel anders uit als datzelfde model in satijn of leer! Voordeel? Je wordt je bewust van je hoofdstijl.

 

7) Ga niet op pad met een lege maag. Geloof me, honger doet rare dingen met een winkelend mens...Voordeel? Doordat je lijf voldoende energie heeft, houd jij langer een gebalanceerd humeur. En dat voorkomt weer die beruchte miskopen en ander winkelleed.

 

8) Wees kritisch. Bij elk item dat je overweegt te kopen vraag je je het volgende af:
- wat doet deze kleur voor mij
- past dit materiaal bij mij
- wat doet de pasvorm met mij
- wat doet de lengte met mij
- kan ik me dit NU veroorloven
- welke combinaties kan ik hiermee maken met de kleding die ik al heb

 

Voordeel? Je koopt items die helemaal goed voor je zijn. Niks halfbakken. 100% of niet!

 

9) Neem een foto bij twijfel. Kijk naar wat de outfit met je doet. Naar jezelf kijken op een foto is anders dan naar jezelf kijken in een spiegel. Je  hersens registreren letterlijk meer afstand en dat maakt je objectiever. Voordeel? Je ziet sneller of iets staat! 

 

10) Bedenk tenminste drie combinaties met wat al hebt. Je raadt het al: hoe meer combinaties je kunt bedenken hoe beter! Niks zo erg als een item in de kast met het label er nog aan omdat je geen idee hebt waar het bij aan te trekken is. Zonde! Voordeel? Je gaat de inhoud van je kast zien als een geheel waarvan je precies weet wat erin hangt! 

 

Graag hoor ik welke retailer wél begrepen heeft hoe het moet. Veel succes en plezier bij je eerstvolgende shopsessie!